Att tänka på när man säljer bil

Har du kört runt i samma gamla bil i flera år och är sugen på att sälja av den? Kanske har du bestämt dig för att köpa en ny eller så vill du helt enkelt prova på ett liv fritt från bilar? På andrahandsmarknaden har bilar länge varit hett eftertraktade och på senare tid har denna populära marknad skjutit i höjden. Numera är det en krympande skara som köper bilar till nypris, allt fler och fler gör istället affärerna själv. Det finns några enkla saker att tänka på vid värdering, förhandling av pris och inte minst fällorna du bör undvika.

Ruljans i bilvärlden

Nuförtiden är det mer ruljans i bilvärlden av många anledningar. Det finns en tendens i samhället att inte vara lika lojal mot ett varumärke som man var för många år sedan, då det exempelvis fanns ett utbrett fiendskap mellan Saab- och Volvoägare. Visst finns den kulturella yttringen kvar på vissa platser men bilhandel har mer och mer kommit att handla om funktion och om att få bäst valuta för pengarna. Om du har en familj som just nu växer med nya medlemmar är det givet att ni behöver uppdatera er bil så att alla får plats. Istället för att sälja er existerande bil och köpa en nyproducerad kan det finnas en poäng att försöka byta bil eller att göra både köpet och säljandet på andrahandsmarknaden. Inför försäljningen är det bra att ha tänkt igenom hela processen och särskilt att ha lagt extra betänketid på den prutning som med stor sannolikhet kommer att äga rum.

Driving car in winter with much snow

Att lyckas med affären

När du står i begrepp att sälja din bil är ditt givna mål att hitta en köpare. Lägg ut din bil på en annonssida och var noggrann med att skriva all information köparen kan tänkas behöva. Du bör ange hur många hästkrafter bilen har, hur många personer som får plats, hur stort bagageutrymmet är och givetvis hur många mil bilen har kört. Lägg även till några snyggt tagna bilder så att den potentiella köparen får se hur bilen ser ut både in- och utvändigt. Om det finns något fel på bilen ska du inte tveka att skriva ut det, det är nämligen lag på att du måste redovisa din produkt precis som den är, även med eventuella brister och fel. Om du har åtgärdat något tidigare fel på bilen är det bra om du har behållit kvittot så att du kan överlåta det till den kommande ägaren om något nytt problem skulle uppstå relaterat till den tidigare skadan.