Att tänka på när man köper bil

Bilköp till hör bland husaffärer ett bland viktigare av beslut i livet, att göra ett medvetet och välinformerat val av bil och inköpsmetod är väsentligt för att hitta rätt bil. Innan köpet bör hänsyn tas till faktorer som exempelvis om den eftersökta bilen ska vara ny eller begagnad, inköpt av bilhandlare eller privatperson, olika försäljningsformer med sina respektive för- och nackdelar. För de med en stramare budget sker de allra flesta affärerna inom billiga begagnade bilar mellan privatpersoner. Förutom att ha en god idé om marknadsmässiga priser finns det en mängd andra faktorer och råd att ha i åtanke under köpprocessen.

Regler vid import av bil

En jakt efter återförsäljaren med den senaste modellen sportbil eller den högt eftertraktade drömbilen till det bästa priset tar dig inte osannolikt på en resa med besök hos bilhandlare runt om i hela världen, ofta befinner sig dessa exempelvis exklusiva lyx- eller prestandabilar långt utanför Sveriges närområde. Bilar inköpta utomlands räknas alltid av Skatteverket som import då de är inköpta i länder utan klassningen EU-land, land inom EUs merskattsområde. Vid denna typ av bilaffär krävs utan undantag förtullning i form av moms och tullavgifter. Då ett köp av bil görs i ett annat av Europeiska Unionens medlemsländer räknas de ej som import, i detta fall bör moms betalas och deklaration egenhändigt utföras i Sverige, moms varierar beroende på de transportmedel Skatteverkets kategoriskt indelar i tre grupper bestående av; marktransportmedel, fartyg samt luftfartyg. Hela vägen från det att dit fordon anländer vid gränsen tills att det färdas på svenska vägar omfattas tillvägagångssättet kring din bilimport av regler och högt ställda krav från Transportstyrelsen.

Dealer New Cars Stock

Sälj din bil till rätt pris

Vid försäljning försöker de flesta att få bilen såld snabbt och tryggt och framförallt till det rätta priset. Bilhandlare agerar på marknaden i enlighet med stadgar ämnade till konsumentens försäkring och en affär utförd både snabbt och tryggt. Dock är det idag inte okänt bland bilister om hur ofta bilhandlare erbjuder ett lägre värde för säljaren vilket innebär att fler säljare föredrar de transaktioner som genomförs mellan privatpersoner. Idag finns på nätet en rad nyttiga resurser för prisvärdering av din bil, när ett marknadsmässigt pris är satt finns även webbsidor där privatpersoner både köper och säljer bilar. Utöver prissättningen finns det råd och tips för en snabb och lyckad bilaffär. En slarvigt utformad annons kan upplevas som mindre intressant av potentiella köpare, vilket riskerar att din bil förblir osåld under en längre tid. Då rätt knep används tillhör det inte ovanligheten att varor på den begagnade bilmarknaden säljs redan samma dag annonsen sätts in.