Sälja elbil till Norge

Norge har idag flest elbilar per capita. Det stora genomslaget för elbilar i vårt västra grannland beror till stor del på att staten och kommunerna subventionerat elbilen på flera olika sätt. Det här innebär att efterfrågan på eldrivna bilmodeller är stor. Det här öppnar upp för export av begagnade elbilar till Norge.

Trots möjligheterna till vinster ska du naturligtvis, som vid all annan bilhandel, vara noggrann med att räkna på inköps- och försäljningspris för att säkerställa att du har möjlighet att göra en vinst som motsvarar arbetsinsatsen. Genom att jämföra och hitta bästa lånet får du ner kostnaden ytterligare. En lägre ränta på lånet ger betydligt lägre månadskostnad och därmed högre marginaler vid försäljning. Det här är extra viktigt för dig som köper och säljer många bilar.

Ingen moms eller skatt på elbilar

För dig som säljer en elbil till Norge är det bra att känna till att export till Norge från Sverige är tull- och momsfri. Eftersom Norge inte är med i EU är tanken att momsen istället ska betalas i Norge, men för elbilar gäller detta inte då elbilarna är befriade från moms. För dig som funderar på att sälja till ett norskt företag eller direkt till privatperson ger det här möjligheter till ett högre försäljningspris. Det enda som konsumenterna behöver betala är en registrereringsavgift på några tusen norska kronor.

Många företag tjänar på miljöbilspremien

Många företag använder idag miljöbilspremien för att göra ytterligare vinst på elbilarna. Kortfattat går systemet ut på att bilarna leasas eller körs under en kort tidsperiod, fram till att miljöbilsbonusen betalas ut. Sedan säljs bilarna vidare till privatpersoner eller företag i Norge som betalar näst intill nypris för elbilen. Det här systemet kan naturligtvis också utnyttjas av privatpersoner. Regeringen har försökt stoppa det här genom regleringar vilket innebär att det kan komma att bli svårare att utnyttja den här luckan i regelverket framöver.

Sälj din begagnade elbil till Norge

Oberoende av hur länge du har kört din elbil så är det bra att känna till att den norska elbilsmarknaden är större än den svenska och att det är relativt enkelt att sälja din bil över gränsen. Du kan göra detta antingen som privatperson genom att annonsera på norska sidor eller genom att kontakta en norsk bilhandlare direkt.