Allt om street race

Älskar du fart och vill kombinera det med ditt stora bilintresse? Då har du säkerligen sneglat på möjligheterna att köra street race. Det är ett ofta olagligt sätt att tävla med motorfordon på en allmän väg. Modern street racing har sina rötter i Woodward Avenue, Michigan i USA där de tre största bilföretagen i Detroit brukade producera kraftfulla bilar. Eftersom det inte alltid fanns möjlighet att köra dem på racingbanor kördes bilarna istället på övergivna gator. Idag har street racing spridit sig över hela världen och det finns även dem som anordnar lagligt street race.

Varför ska man köra street race?

680px-Petter_Solberg_-_2006_Cyprus_RallyDet finns olika anledningar till att folk väljer att köra street race istället för att köra bilar på en racingbana eller liknande. Vilka är då de vanligaste anledningarna? Dem som är intresserade av street race brukar peka på avsaknaden av regler som en bidragande faktor till deras intresse. En annan anledning är att folk som är underåriga kan vara med och delta eller vara publik. Det bildas även snabbt en gemenskap kring aktiviteten och folk som har samma intresse kan skapa fler vänner och bekanta. Om du har vunnit en stor vinst på exempelvis Megalotto erbjuder street racing även en bra möjlighet för dig att visa upp din nya bil. Det är svårt att förneka att det även finns en spänning åt att ägna sig åt en illegal aktivitet som polisen kan upptäcka. Det är relativt vanligt att polisen ingriper så fort de får nys om att det håller på att anordnas ett gaturace.

The fast and the furious

Ett svenskt illegalt street race drog tusentals av åskådare för inte så länge sedan och man har under de senaste åren sett ett ökande intresse för denna typen av aktivitet. Man pekar på populärkulturen som en bidragande faktor till att fler överväger att bryta mot lagen på detta sätt. Filmer som The Fast and the Furious, den amerikanska serien av filmer som bland annat skildrar street race, har givit gatulopp en rejäl uppsving i popularitet. Den första filmen i franchisen släpptes 2001 och introducerade bland annat storstjärnorna Vin Diesel, Paul Walker och Michelle Rodriguez. Trots att filmen fick ett blandat bemötande av kritiker så fick den snabbt kultstatuts bland alla bilintresserade. I de kommande åren skulle ett flertal filmer släppas och ytterligare cementera street race som en spännande aktivitet. Den 3 April 2015 släpptes den senaste delen i serien, Furious 7, och den 14 april 2017 planeras Fast 8 att visas på biografer över hela världen.