Varje gång du köper eller säljer en bil kommer du att behöva göra ett ägarbyte av bilen. Anmälan om ägarbyte ska komma från både dig och den andra parten i affären, oavsett om du är säljare eller köpare, vilket betyder att du kommer att behöva göra ägarbyten ofta om du tycker om att byta bil regelbundet. Lyckligtvis är det enkelt att registrera ägarbyten i Sverige, jämfört med många andra länder – byråkratin är minimal, och det finns idag flera olika vägar att gå för att lämna in anmälan.
Man kan till exempel anmäla ett ägarbyte via Transportstyrelsens e-tjänst, på deras hemsida. För att logga in i tjänsten krävs någon form av e-legitimation och att både köpare och säljare har giltiga svenska körkort. Ägarbytet registreras då samma dag. Säljaren måste också kunna uppge behörighetskoden från fordonets registreringsbevis, för att bevisa att hen har tillgång till bilens senast utfärdade registreringsbevis.
Det går också att ladda ned Transportstyrelsens app via Appstore eller Google Play, och anmäla ägarbytet där. Samma regler gäller då som via e-tjänsten.
Slutligen går det att anmäla ägarbyte via registreringsbeviset. Man fyller då i del 2, den gula delen, av registreringsbeviset, och skickar in originalet med post till Transportstyrelsen. I detta fall kan man välja vilket datum ägarbytet ska träda i kraft.
Något som däremot inte alltid är lika enkelt vid ett bilköp som att anmäla ett ägarbyte är att finansiera köpet. Om du har behov av en ny bil eller en större bil, men inte har tillräckligt med kapital, är kanske den enda lösningen att ansöka om ett lån. Innan du gör det bör du dock jämföra lånevillkoren hos de olika finansinstituten, till exempel hos Consida. Då kan du vara säker på att du i alla fall har så förmånliga förutsättningar som möjligt när det är dags att betala tillbaka lånet.