Dags att skaffa ny bil eller är du bara en sann bilfantast som vill vidga dina vyer? Att importera bil til Sverige har blivit ett hett alternativ, men vad ställer egentligen EU för krav? Det finns en lista på saker du bör känna till innan du beger dig in i importdjungeln, men har du väl koll på dessa brukar processen i sig vara ganska smidig.
Bevis gällande EU:s säkerhetstandarder
Du som bestämmer dig för att köpa en bil från ett annat land inom EU måste först och främst ha ett särskilt intyg som på engelska kallas för ”certificate of conformity” och är ett slags bevis för att bilen uppfyller EU:s säkerhetsstandarder. Detta är något som följer med bilen från tillverkningen och skulle en bil inte ha med sig detta dokument kan ett tillverkningsintyg ansökas direkt från biltillverkaren.
Vad klassas som nytt och begagnat?
När du ska importera bil till Sverige från ett EU-land är det viktigt att du i ett tidigt skede bestämmer dig för vilken typ av bil du ska köpa; en ny eller en begagnad. Alternativen skiljer sig nämligen rent skattemässigt åt, precis som köp som privatperson och köp som handlare inte redovisas på samma sätt. Funderar du på att göra business av att importera bilar från utlandet kan ett tips vara att fakturera utan företag till att börja med tills dess att verksamheten vuxit till sig.
Ett nytt fordon är det som inte har gått över 600 mil eller endast varit i trafik i högst sex månader. Begagnade bilar är den kategori fordon som kört över 600 mil och alltså varit i trafik mer än ett halvår.
Ursprungskontroll och svensk registrering
För att göra din bil körduglig i Sverige krävs en ursprungskontroll och du hittar ansökningsformulär direkt på transportstyrelsens hemsida. I den här kontrollen fastställs bilens identitet till fullo och den svenska myndigheten säkerställer att den inte är stulen eller att dokumenten på något sätt är förfalskade.
Registreringsbesiktning är alltid en stående punkt för att få din bil registrerad i Sverige och du behöver då ha den nämnda ursprungskontrollen godkänd samt all teknisk data tillhanda om fordonet. Intyget som nämndes inledningsvis; Certifiate of Conformity, ska presenteras i samband med denna besiktning. Går bilen igenom dessa steg kommer du som ägare att få ditt registreringsbevis samt din registreringskylt på posten.
Trafikförsäkring
Det är viktigt att känna till reglerna gällande den svenska trafikförsäkringen när du köper bil i utlandet. EU-regeln säger att du för att försäkra bilen i Sverige måste göra så inom 30 dagar. Hinner du inte få in bilen i Sverige inom denna tidsram är du skyldig att fixa försäkring i landet där köpet ägde rum.