Tips vid köp av begagnad bil


Att köpa en begagnad bil är vanligen det som framgår som det mest lämpliga alternativet om man inte är stadd vid kassa. Men eftersom en ny bil som bara har fått en ny ägare trots att vederbörande inte kört så mycket, också räknas som en begagnad bil, så kan du få en fin, begagnad bil i nyskick till ett bra pris. Att köpa en begagnad bil fordrar dock sin planering och granskande ögon, eftersom det finns många sol-och-vårare därute som vill sko sig på folk. Detta gäller såväl för privatpersoner som för företag som kanske står med ett företagslån för allehanda goda investeringar och andra kostnader och vill vara extra vaksamma.

Kontrollera den forna ägaren och annan historik behäftad med din bil

Varje bil har en registreringsskylt som utgör bevis på vem som tidigare haft bilen i sin ägo. Denna skylt kan vara bra att ha till hands för att se om bilen har vandrat från ägare till ägare. Har den gjort det är det skäl att bli misstänksam, för en vettig person byter inte bil stup i kvarten om det inte är något bekymmer med fordonet. Kontrollera således bilens ägarhistorik innan du slår till. Med registreringsnumret kan du i många fall även kolla servicehistoriken och eventuella skuldbördor, och denna information är guld värd.

Se över bilens yttre och inre delar


Det är inte bara ägarbytena som spelar en avgörande roll i bilköpet. Att se över bilens motor, lack och ”vitala” delar är av stor vikt likaså. Märker du att motorn inte spinner som en ung katt längre, eller om det finns lite rostfläckar både här och där, så kan du stå inför kniviga moment senare. Förvisso kan en begagnad bil aldrig ersätta en ny bil eller en bil i nyskick – men är det inte en rostig skrothög du vill ha, så är det dags att bli lite extra petig.

Som en parentes ska du följaktligen också veta att rost och motorskador är de mest dyrköpta läxorna om du ignorerar dem från början. Och rost är som råttor – ser du en så finns det fler någonstans, så titta in under bilen, bakom skrymslen och vrår samt i motorhuven osv.

Något annat som du bör vara vaksam över är de digitala delarna som numera ryms i stort sett på varenda bil sedan något decennium tillbaka. Dessa må vara smarta och bekväma för att tillgodogöra sig bilens information, men om den är trasig så kan du normalt inte fixa den själv. Billigt blir dyrt, med andra ord.

En varudeklarerad bil är det bästa valet


Enligt den förra lagen skulle alla bilar med värdet över 30 000 kronor ha en varudeklaration, där bedömningar av skick, garantier och annat ingår. Numera omfattar det alla begagnade bilar hos bilhandlare. Men vilken bil du än köper, bör avtalet göras upp skriftligt och inte muntligt, eftersom du då har alltihop svart på vitt.