Privatleasing istället för att köpa

Antalet konsumenter som väljer att privatleasa sin bil istället för att köpa ökar ständigt. Privatleasing innebär att man hyr en bil under en lång period till en fast månadskostnad. Än så länge är det vanligtvis de större biltillverkarna som erbjuder privatleasing, men eftersom marknaden växer börjar det så smått komma in lite mindre aktörer på marknaden. Det vanligaste avtalet är på tre år och med en sammanlagd körsträcka på 1500 mil per år, eller 4500 mil totalt. Service och värdeminskning ingår ofta. Vägassistans, försäkring, vinter- och sommardäck, däckbyte, fri lånebil vid service och däckförvaring kan ibland ingå. Man kan få reda på exakt pris genom en valutaomvandlare ifall man leasar från utlandet, eller genom leasingföretagets kalkyl.

Fördelar och nackdelar med att leasa

En fördel med detta system är att privatleasing är billigare än att köpa bil. Det är dessutom enkelt och bekvämt. Man behöver inte lägga någon kontantinsats eller få någon låneskuld. Ens sparkonto står orört och man har en fast månadskostnad för bilen, helt utan överraskande utgifter. Nackdelar med privatleasing är att det både kan vara dyrt och svårt att säga upp avtalet i förtid. Det kan även bli extra kostnader, och ganska höga sådana, om företaget bedömer att bilen har utsatts för onormalt slitage. Man har en begränsad körsträcka som är tillåtet och överskrider man den är det ofta mycket dyrt. När man hyr bil är inte konsumentskyddet lika tydligt som när man köper bil. Det går inte heller att dra av räntan i deklarationen. Den största nackdelen är dock restvärdet som räknas ut vid leasingens början. Restvärdet är helt enkelt det värde man tror att bilen kommer ha vid leasingens slut. Om restvärdet sätts högt betalar man mindre i månadsavgift, men om det i verkligheten blir lägre än det man har uppskattat får man betala en diskrepans på en viss procent vid avtalets slut.

Att välja rätt leasingföretag

Det är viktigt att man vänder sig till ett pålitligt leasingföretag som är transparenta när det kommer till avtal och kostnader, speciellt när det kommer till eventuella serviceavgifter och restvärdet. Om man tecknar ett leasingavtal ska man se till att bilfirman ger en ett garanterat restvärde. I de flesta leasingavtal är det företaget som står för restvärdet, men om det är rörligt får du betala mellanskillnaden vid slutet på leasingperioden ifall värdet på bilen är lägre än beräknat. Ett tips är att välja en bil som normalt har ett högt andrahandsvärde. Det är även bra att sätta restvärdet så lågt som möjligt. Månadskostnaden för bilen blir då högre, men sannolikt är bilen värd mer än vad man har uppskattat vid leasingens slut ifall man siktar lågt. Då får man tillbaka pengar om fordonet sedan säljs. Var mycket noggrann med att kolla upp ifall det finns begränsningar för hur bilen får användas. En del tillåter till exempel inte husdjur i bilarna. Ta reda på allt som ingår i avtalet och håll koll på det finstilta innan du skriver på något.